Veelgestelde vragen over de nieuwe regels voor pensioen
Als onze nieuwe pensioenregeling ingaat, veranderen er enkele dingen. Maar wat verandert er precies? En wat blijft hetzelfde? We zetten jullie veelgestelde vragen – en onze antwoorden – voor u op een rij.
Algemene vragen
In de nieuwe pensioenregeling bouwt u een kapitaal op voor uw pensioen. We noemen dit uw pensioenvermogen. Iedere maand groeit uw pensioenvermogen door de inleg van u en uw werkgever aangevuld met de opbrengsten uit beleggingen. Als u met pensioen gaat, ontvangt u uit uw pensioenvermogen elke maand een pensioen zo lang u leeft.
Het uitgangspunt van de nieuwe regeling is: net zo goed of beter. Voor collega’s die tijdens hun dienstverband overgaan van de ene regeling naar de andere, ontstaat er een verschil in de pensioenopbouw. We geven u een voorbeeld:
- Teun is nu 55 jaar en is sinds zijn 25e in dienst bij PostNL.
- Gedurende die 30 jaar heeft hij ieder jaar ongeveer evenveel pensioen opgebouwd.
- Maar in de nieuwe regeling bouw je meer op als je jong bent en minder als je ouder bent. Teun gaat de komende jaren dus minder opbouwen dan voorheen, maar heeft in zijn jonge jaren die hoge opbouw niet gehad.
- Teun gaat hierdoor in totaal minder pensioen opbouwen dan waar hij eerst op had gerekend.
Het pensioen dat Teun in de jaren tot zijn pensioen nog kan opbouwen is minder geworden en daarvoor is compensatie nodig. PostNL en de vakorganisaties hebben afspraken gemaakt hoe collega’s die door deze overgang geraakt worden, gecompenseerd gaan worden. Hoe hoog de compensatie is, verschilt per persoon. Wij informeren u hierover ongeveer 2 maanden voordat de nieuwe pensioenregeling ingaat.
Alle pensioenfondsen moeten uiterlijk op 1 januari 2028 over naar een nieuwe pensioenregeling. Pensioenfonds PostNL streeft ernaar om op 1 januari 2026 over te gaan. We hebben dan nog de ruimte om later over te gaan als de voorbereiding langer duurt. De datum is dus nog niet definitief. Gaan we later dan 1 januari 2026 over naar de nieuwe regeling? Dan laten we u dat weten.
U houdt uw pensioen. Wij, Pensioenfonds PostNL, zijn een stichting en staan los van de werkgever PostNL. De werkgever kan niet bij de pensioenen. Daarom blijft uw pensioen bestaan als PostNL stopt of failliet gaat.
Een deel van de opbrengsten uit beleggingen gaat naar de reserve. Wanneer er minder jongeren zijn blijven we de solidariteitsreserve op deze manier aanvullen.
Nee, dat is niet mogelijk. U bouwt straks alleen pensioen op in de nieuwe pensioenregeling. Het al opgebouwde pensioen zetten we om naar pensioen volgens de nieuwe regeling. Dit heeft een aantal voordelen:
- We blijven samen de risico’s delen. Zo kunnen we financiële tegenslagen opvangen. Dat werkt alleen als we het samen blijven doen.
- We maken minder kosten door met 1 regeling te werken. Want dan hoeven we niet 2 pensioensystemen in de lucht te houden. Dit geld kunnen we dan weer gebruiken voor een goed pensioen.
- Het is makkelijker om voor iedereen dezelfde pensioenregeling te gebruiken. Er bestaan dan geen verschillende regels naast elkaar. Daarmee voorkomen we dat u over 2 pensioenregelingen informatie krijgt. Dat zou namelijk een helder inzicht in uw pensioen ingewikkeld maken.
Is de dekkingsgraad lager dan 109%? Dan stellen we de overgang naar de nieuwe pensioenregeling waarschijnlijk uit.
Als het goed gaat met de economie, gaan de pensioenen omhoog. Gaat het slechter met de economie? Dan is er een kans dat uw pensioen omlaaggaat. Maar daarvoor is een reserve (de zogenaamde solidariteitsreserve). Met deze reserve kunnen we de pensioenen stabiel houden of aanvullen. Een voorwaarde is wel dat er genoeg geld in de reserve aanwezig is. Zijn de reserves op? Dan gaan de pensioenen omlaag.
Heeft u pensioen opgebouwd bij een andere werkgever? Dan kunt u dit pensioen meenemen naar Pensioenfonds PostNL. Dat heet waardeoverdracht. Of dit verstandig is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Met de pensioenvergelijker kunt u uw pensioenregeling bij PostNL vergelijken met een andere pensioenregeling. U ziet dan wat de verschillen zijn en wat dat betekent. Zo helpt de pensioenvergelijker u bij uw keuze voor waardeoverdracht. Natuurlijk kunt u bij vragen ook altijd contact opnemen. Wij helpen u graag.
De reserve is bedoeld om schommelingen in de economie op te vangen. Ze zorgen ervoor dat uw pensioen niet omlaaggaat als het slecht gaat met de economie. Hoe lang de reserves meegaan of hoe vaak we de reserves moeten gebruiken, ligt aan de economische situatie. Goed om te weten: er zijn genoeg reserves om de pensioenen meerdere jaren stabiel te houden als dat nodig is.
Het bestuur beslist samen met de werkgever PostNL en vakbonden over de solidariteitsreserve. We hebben afspraken gemaakt over hoe de reserve wordt gebruikt en aangevuld en hoe hoog de reserve maximaal mag zijn.
Vragen over beleggen
Een van de uitgangspunten van onze beleggingen is dat we het geld verantwoord beleggen. Daarom houden wij bij al onze beleggingsbeslissingen rekening met duurzaamheid en duurzaamheidsrisico’s. Zo beleggen we bijvoorbeeld in duurzame landbouwgrond. Lees meer over waarin we beleggen.
Hoe ouder u wordt, hoe minder risico wij nemen. Is uw pensioendatum nog ver weg? Dan nemen we meer risico voor u, omdat de kans dan groter is op hogere opbrengsten. En valt het even tegen? Dan is er nog genoeg tijd om dat te herstellen. Komt uw pensioendatum dichterbij? Dan nemen we minder risico voor u. Uw pensioen groeit misschien wat minder hard, maar u heeft wel meer zekerheid.
Nee, dat kan niet. We blijven samen pensioen opbouwen, beleggen en de risico’s delen. Wel wordt het voor u duidelijk wat u zelf heeft opgebouwd. En hoeveel premie u heeft ingelegd. Ook vragen we iedereen met een pensioen bij Pensioenfonds PostNL elke 3 jaar hoeveel risico ze willen en kunnen nemen. Met die informatie beslissen we of het beleggingsbeleid nog past.
Vragen over partnerpensioen
In de huidige regeling krijgt uw partner 63% van uw ouderdomspensioen als u kwam te overlijden vóórdat u met pensioen ging. Kwam u te overlijden als u al gepensioneerd was? Dan krijgt uw partner het partnerpensioen dat u op de pensioendatum koos.
In de nieuwe pensioenregeling is dat anders: uw partnerpensioen bij overlijden voor u met pensioen bent is 26% van uw laatstverdiende salaris. In de oude regeling was dat een percentage van het ouderdomspensioen.
Gaat u met pensioen nadat de nieuwe pensioenregeling is ingegaan? En komt u te overlijden als u al gepensioneerd bent? Dan is de uitkering voor uw partner een percentage van uw pensioen. Hoe hoog dit percentage is, kiest u zelf als u met pensioen gaat. Verder krijgt uw partner in de nieuwe regeling het partnerpensioen dat u al opbouwde voor de overstap naar de nieuwe regeling.
Nee, wij vervangen de ANW-regeling door een vrijwillig tijdelijk partnerpensioen. Kiest u hiervoor? Dan krijgt uw partner als u overlijdt een uitkering tot zijn of haar AOW-leeftijd.
Bent u op dit moment gepensioneerd? Of gaat u voor 1 januari 2026 met pensioen? Dan blijven de keuzes die u maakte over uw partnerpensioen staan.
Vragen rondom pensioneren
Uw pensioen gaat mee naar de nieuwe pensioenregeling en wordt omgezet in een pensioenvermogen. Veel dingen blijven hetzelfde. U krijgt nog steeds elke maand pensioen zolang u leeft. Ook de keuzes die u maakte toen u met pensioen ging blijven hetzelfde. We focussen op zekerheid en we proberen uw pensioen, net als nu, zelden of nooit te verlagen. En net als nu past Pensioenfonds PostNL de uitkering één keer per jaar aan.
Volgens de cao van PostNL stopt uw arbeidsovereenkomst automatisch als u de AOW-leeftijd bereikt. Maar PostNL kan u daarna een nieuwe arbeidsovereenkomst aanbieden. Zolang u in dienst bent bij PostNL, blijft u pensioen opbouwen tot uw 68ste. Op uw 68ste moet u met pensioen.
U kunt verschillende keuzes maken voor uw pensioen. Welke keuze u ook maakt: we begrijpen dat u precies wilt weten hoeveel pensioen u krijgt in uw situatie. Op onze website kunt u in onze pensioenplanner alle keuzes ontdekken die u heeft voor uw pensioen. U ziet dan ook meteen het bedrag dat u iedere maand krijgt. Maar u ziet op dit moment nog niet de bedragen voor de nieuwe pensioenregeling. U krijgt een paar maanden voor we overgaan naar de nieuwe pensioenregeling een overzicht met uw persoonlijke bedragen. Na de overgang ziet u in de pensioenplanner ook uw totale pensioenvermogen.
Ja, in de nieuwe regeling mag u ook eerder met pensioen. U kunt uw pensioen laten ingaan vanaf uw 60ste. Veel mensen gaan rond hun AOW-leeftijd met pensioen. U kunt niet later dan uw 68ste met pensioen.
Of dit slim is hangt af van uw persoonlijke situatie, het antwoord is niet voor iedereen hetzelfde. Gaat u ver voor uw AOW-leeftijd met pensioen? Dan kunt u compensatie missen. Meer daarover leest u bovenaan deze pagina bij de algemene vragen. U kunt ook contact met ons opnemen. We helpen u graag.
Vragen over arbeidsongeschiktheidspensioen
Ja, dat kan vanaf uw 60ste. Maar het pensioen dat u krijgt wordt verrekend met uw uitkering. In de pensioenplanner ziet u welk bedrag u iedere maand krijgt als u eerder met pensioen gaat. Neem ook contact op met het UWV. Zij kunnen uitleggen wat dit voor uw uitkering betekent.
Het nabestaandenpensioen, ook wel partnerpensioen, berekenen we op basis van het salaris dat u verdiende voordat u arbeidsongeschikt werd. Uw partner krijgt in de nieuwe regeling 26% van uw laatstverdiende salaris als u komt te overlijden. Heeft u voor de overstap naar de nieuwe regeling al partnerpensioen opgebouwd? Dan krijgt uw partner dat ook.
In de nieuwe pensioenregeling bouwt u nog steeds pensioen op zolang u arbeidsongeschikt bent. Uw arbeidsongeschiktheidspensioen gaat ook over naar de nieuwe regeling. De hoogte van uw pensioen beweegt dan mee met de economie. Als het goed gaat met de economie, gaan de pensioenen omhoog. Gaat het slechter met de economie? Dan is er een kans dat uw verwachte pensioen omlaaggaat. Maar daarvoor hebben we de solidariteitsreserve. Met deze reserve kunnen we de pensioenen stabiel houden. Een voorwaarde is wel dat er genoeg geld in de solidariteitsreserve aanwezig is. Is de reserve op? Dan kunnen de pensioenen omlaag gaan.
Blijf op de hoogte
Blijf op de hoogte over de stappen die Pensioenfonds PostNL zet onderweg naar de nieuwe pensioenregeling.