Nieuwe pensioenregeling 2023
De pensioenregeling van PostNL is met ingang van 31 december 2022 gewijzigd. PostNL, de werknemersorganisaties en Pensioenfonds PostNL hebben samen besloten de pensioenregeling aan te passen.
Waarom een nieuwe pensioenregeling?
Door de pensioenregeling eind 2022 aan te passen, hebben we alle pensioenen per 1 januari 2023 met 10% verhoogd (indexeren). In de ‘oude’ regeling mochten we de pensioenen namelijk niet meer dan 4% verhogen. Dat was het maximum. Dat maximum geldt nu niet meer. Op deze manier kunnen we beter de prijsinflatie bijhouden. En zo de (toekomstige) koopkracht van alle deelnemers op peil houden.
Voor wie heeft de pensioenverhoging gevolgen?
De verhoging van de pensioenen geldt voor iedereen. Dus voor pensioengerechtigden en de huidige werknemers van PostNL. Maar bijvoorbeeld ook voor voormalige werknemers van PostNL die nog pensioen bij Pensioenfonds PostNL hebben staan.
De pensioengerechtigden merken dit meteen bij hun maandelijkse pensioenuitkering. Voor de anderen geldt dat het op de pensioenleeftijd te verwachten pensioen hoger is geworden. Dat ziet u terug op het Uniform Pensioenoverzicht.
Wat verandert er verder nog?
Een onderdeel van de aanpassing is dat het fonds per 31 december 2022 overstapt naar een nieuw soort pensioenregeling. De regeling wordt een collective defined contribution (CDC) regeling. Daardoor is PostNL voortaan alleen nog verplicht om de reguliere pensioenpremie te betalen.
Als het dan financieel minder goed gaat met het pensioenfonds, hoeft PostNL geen extra betalingen meer te doen. Maar gaat het goed met het fonds, dan krijgt PostNL ook geen geld terug. Dit kon beide wel gebeuren in de ‘oude’ regeling. Maar de stap naar de CDC-regeling heeft geen directe gevolgen voor u. We hebben berekend dat het zeer onwaarschijnlijk is dat PostNL in de komende jaren geld zou moeten bijstorten of terugkrijgen. Begin maart volgt een brief met uitleg over de actuele wijziging van de regeling.
Voorbereiding op de pensioenhervorming
PostNL, de vakorganisaties en het pensioenfonds hebben ook afspraken gemaakt over de invulling van de toekomstige regeling in de nieuwe regeling. Die nieuwe regeling staat in de Wet toekomst pensioenen (Wtp). Die wet is op 22 december 2022 goedgekeurd door de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel gaat nu naar de Eerste Kamer. Het is de bedoeling dat de wet op 1 juli 2023 ingaat. Daarna hebben pensioenfondsen tot 2028 de tijd voor een nieuwe pensioenregeling.
Binnen de wet kunnen sociale partners (werkgever en vakbonden) kiezen tussen twee soorten regelingen. PostNL, FNV, CNV, BVPP en het pensioenfonds zijn hierover al meer dan een jaar in gesprek. De sociale partners hebben nu een voorkeur uitgesproken voor een ‘solidaire premieregeling’. Het is onze verwachting dat deze per 1 januari 2026 ingaat. Onze nieuwe CDC-regeling is een eerste stap in die richting.
Ook hebben de onderhandelingspartijen de intentie uitgesproken om de al opgebouwde pensioenen mee te nemen (‘invaren’) naar de nieuwe regeling. Natuurlijk houden we u in de tussentijd op de hoogte. Houd de digitale nieuwsbrieven in de gaten!
De mening van het bestuur
Het bestuur is tevreden met de afspraken die gemaakt zijn: 'We zijn erg blij dat we de pensioenen meer kunnen verhogen dan in de ‘oude’ regeling kon. Ook denken we dat de keuze voor de solidaire premieregeling erg goed bij onze deelnemers past. En dat invaren in het belang van onze deelnemers is.'.
Updates over de pensioenhervorming
Regelmatig geven we updates over de pensioenhervorming. Lees ze hier en blijf op de hoogte.
Meer informatie
De regeling blijft bijna hetzelfde. Het opbouwpercentage is in 2023 zelfs iets hoger dan in 2022. Het grote verschil is dat er geen bijstortverplichting voor de werkgever meer is.
Eigenlijk niks. Uit alle berekeningen blijkt dat er in de komende jaren tot aan de nieuwe pensioenregeling in 2026 sowieso geen bijstorting van de werkgever zou zijn. Het fonds staat er namelijk best goed voor.
De prijsinflatie is momenteel 17%. De pensioenen gaan met 10% omhoog. Op deze manier kunnen we nu de uitkering verhogen, maar hebben we ook nog wat spek op de botten als we straks in 2026 echt naar een nieuwe regeling gaan.
Dat spek op de botten is nodig om bijvoorbeeld een solidariteitsbuffer te kunnen inrichten. Dat is een onderdeel van de solidaire premieregeling. Maar ook voor eventuele compensatie voor het invaren. En misschien om in de toekomst inhaalindexatie te geven. Daar is de dekkingsgraad nu niet hoog genoeg voor.
Dat weten we nooit zeker. In de huidige regeling kon het verschil tussen maximaal 4% indexatie en de prijsinflatie in 2022 van 17% nooit ingehaald worden. Nu kan dat in principe wel. Maar het fonds moet er natuurlijk wel geld genoeg voor hebben. Dat is er nu nog niet. Of dat er bij het invaren naar de nieuwe solidaire premieregeling wel is, weten we natuurlijk nog niet.
Een voordeel is dat er een gemeenschappelijke buffer blijft. Daarmee kunnen we in slechte tijden tegenvallers opvangen. Dit was ook een belangrijke wens van onze deelnemers bij Pensioenfonds PostNL. Dat hebben we onderzocht.
Een nadeel is dat deelnemers niet individueel een eigen beleggingsprofiel kunnen kiezen. Maar veel deelnemers willen dit ook eigenlijk liever niet. Ook dat hebben we onderzocht. En veel van de mensen die dit wel willen, kiezen onder de streep toch liever voor een gemeenschappelijke buffer.
Het grote voordeel is dat de nieuwe regeling ook van toepassing wordt op bestaande pensioenen. Dit is belangrijk, want in de nieuwe regeling mogen pensioenfondsen eerder de pensioenen verhogen dan onder de huidige regeling. De verwachting is dan ook dat de pensioenen daardoor hoger uitkomen.