Jongeren en mannen nemen meer risico
De sociale partners en Pensioenfonds PostNL willen graag weten hoeveel risico deelnemers met hun pensioen willen en kunnen nemen. Daarom hield het pensioenfonds in februari 2022 een onderzoek.
We onderzochten uw risicohouding
Eind maart 2022 heeft de minister het wetsontwerp voor de pensioenhervorming aangeboden aan de Tweede Kamer. Dat moet leiden tot het nieuwe pensioenstelsel. Bij een nieuw pensioenstelsel hoort een nieuwe pensioenregeling. Sociale partners (werkgever PostNL en de vakorganisaties) bereiden zich voor op de overgang naar die nieuwe pensioenregeling.
In het pensioenstelsel spelen beleggingen een belangrijke rol. Sociale partners en Pensioenfonds PostNL wilden weten welk beleggingsbeleid binnen het nieuwe pensioenstelsel het beste aansluit bij hoeveel risico deelnemers met hun pensioen willen en kunnen nemen. Dat hebben we onderzocht.
Actieve deelnemers, pensioengerechtigden en gewezen deelnemers deden aan het online onderzoek mee. We kregen een respons van 12,1% en daar zijn we blij mee. Het onderzoek bestond, naast wat achtergrondinformatie, uit de Pensioenmeter. De deelnemer aan het onderzoek gaf via een schuif in de Pensioenmeter aan of hij/zij meer of minder risico wil en kan nemen met pensioen.
Belangrijkste uitkomsten over risicobereidheid
- Hoeveel risico wilt u nemen met uw pensioen? (dit noemen we de risicobereidheid)
- (oud-)deelnemers willen meer risico nemen dan pensioengerechtigden.
- Mannen willen over het algemeen meer risico nemen dan vrouwen.
- Hoe ouder, hoe minder risico men wil nemen (vanaf 58 jaar blijft de risicovoorkeur stabiel).
- Hoe hoger het inkomen, hoe meer risico men wil nemen. En hoe meer uren iemand werkt, hoe meer risico men wil nemen.
- De uitkomsten zijn gespreid. De groep die kiest voor minimaal risico en die kiest voor maximaal risico zijn beiden groot.
Belangrijkste uitkomsten over risicodaadkracht
- Kunt u een tegenvaller van bijvoorbeeld 20% minder pensioen dan verwacht op pensioendatum, opvangen? (dit noemen we de risicodraagkracht)
- Ruim een kwart van alle deelnemers aan het onderzoek zegt zo’n tegenvaller niet te kunnen opvangen.
- Van de actieven zegt 19% een tegenvaller niet te kunnen opvangen. 22% weet het niet, en 59% geeft aan een tegenvaller te kunnen opvangen. Vooral door andere inkomsten of vermogen, door na pensioen de uitgaven te verlagen, of door het pensioen van de partner.
- Pensioengerechtigden geven vaker aan een tegenvaller niet op te kunnen vangen (43%).
- In de groep die aangeeft een tegenvaller niet te kunnen opvangen, zitten vooral ouderen, vrouwen en mensen met een laag inkomen.
Andere opmerkingen uit het onderzoek
Natuurlijk hangen risicodraagkracht en risicobereidheid met elkaar samen. Want als iemand denkt tegenvallers niet op te kunnen vangen, wil hij/zij waarschijnlijk ook geen of minder risico’s nemen. Daarmee is het ook logisch dat mensen met een hoger inkomen meer risico’s willen of kunnen nemen. En beter tegenvallers op kunnen vangen.
Bijna een kwart van de deelnemers aan het onderzoek heeft naast het pensioen niets geregeld voor de oude dag. Dit geldt vooral voor ouderen en gepensioneerden. Het valt op dat ruim een kwart van de mensen tot 37 jaar zelf geld heeft belegd. Dit neemt af naarmate men ouder is.
De meeste deelnemers aan het onderzoek gaven aan, dat ze het onderzoek ‘goed, interessant, nuttig, helder en duidelijk’ vonden. Een klein deel vond het invullen van het onderzoek lastig of moeilijk.
Hoe verder?
Sociale partners en Pensioenfonds PostNL gaan nu kijken hoe ze de resultaten van het onderzoek kunnen gebruiken in de keuzes die ze voor een nieuwe pensioenregeling moeten maken. Dit is een proces dat al een tijd loopt en nog wel even gaat duren. We zullen u natuurlijk berichten als er nieuws is.